Składniki (na ok 12 muffinów):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie mała torebka cukru waniliowego (ja nie dodałam)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka borówek amerykańskich
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz ew cukier waniliowy i wszystko mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajko i łączymy z mlekiem oraz olejem.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, aż do połączenia (mogą pozostać małe grudki). Dodajemy szklankę borówek i delikatnie mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami (jeśli nie mamy, smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą) i nakładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 min tak, by muffinki były rumiane. Wyciągamy do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Do drugiej miski wbijamy jajko i łączymy z mlekiem oraz olejem.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, aż do połączenia (mogą pozostać małe grudki). Dodajemy szklankę borówek i delikatnie mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami (jeśli nie mamy, smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą) i nakładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 min tak, by muffinki były rumiane. Wyciągamy do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz