wtorek, 2 września 2014

Na słodki początek

Długo zastanawiałam jakim przepisem by tu was poczęstować na początek. Padło na muffiny z borówkami amerykańskimi. Co prawda sezon na te pyszne owoce już się skończył, ale jeszcze można je spotkać na placach w małych ilościach. A nam będzie potrzebna tylko szklanka, więc do dzieła!





Składniki (na ok 12 muffinów):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie mała torebka cukru waniliowego (ja nie dodałam)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka borówek amerykańskich

Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C.
Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz ew cukier waniliowy i wszystko mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajko i łączymy z mlekiem oraz olejem.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, aż do połączenia (mogą pozostać małe grudki). Dodajemy szklankę borówek i delikatnie mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami (jeśli nie mamy, smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą) i nakładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 min tak, by muffinki były rumiane. Wyciągamy do ostygnięcia.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz